Osto-opas: Tulostintyypit ja oikean laitteen valinta
Vahvuudet, erot ja heikkoudet


Tulostintavaratalon valikoima käsittää tätä kirjoittaessa noin 800 erilaista tulostinta aina isoista kopiokoneista pieniin kodin monitoimitulostimiin ja valtaviin suurkuvatulostimiin. Olemme kehittäneet sivustomme niin, että tulostimen valinta olisi mahdollisimman helppoa, mutta tämä opas antaa syvällisempää tietoa tulostimen valinnasta ja tulostintekniikoista. Miten hankkia hyvä yritystulostin tai kätevä kotitulostin? Mitä eroja on tulostustekniikoilla? Mustesuihku vai lasertulostin? Yritämme auttaa yleisimpiin kysymyksiin tällä artikkelilla lasertulostimen ja mustesuihkutulostimen eroista sekä koti- ja yritystulostimien tärkeimmistä ominaisuuksista ja asioista, mitä kannattaa ottaa huomioon laitetta ostaessa.


Autamme toki myös mielellämme sinua henkilökohtaisesti valitsemaan oikeat laitteet tai etsimään tulostimesi tarvikkeet!

*Artikkeli on vielä keskeneräinen ja sitä päivitetään*


Sisällysluettelo
1. Yleisesti sivumääristä, tulostuskustannuksesta ja kokonaiskustannuksista


2. Mustesuihkutulostimet
2.1 Mustesuihkutekniikka
2.1.1 Tekniikan uutuudet RIPS ja Pagewide
2.2 Yleisimmät mustesuihkutulostintyypit ja oikean laitteen valinta*


3. Lasertulostimet
3.1 Lasertulostin yrityksissä
3.2 Yritystulostimen hankinta*
3.3 Kopiokoneet ja leasing tulostimet
3.4 Lasertulostin kotona


4. Suurkuvatulostimet - tulossa
5. Kuittitulostimet - tulossa
6. Tarra- ja etikettitulostimet - tulossa
7. 3D-tulostimet - tulossa
8 Tulostintarvikkeet - tulossa
*Hankkintaopas


1. Yleisesti värikaseteista, sivumääristä ja kokonaiskustannuksista
Tulostuskustannukset puhuttavat etenkin yrityksissä, mutta mietityttävät myös kotitulostimen hankkijaa. Mielestämme on tärkeää tehdä heti selväksi mitä valmistajat tarkoittavat tulostuskasettien sivumäärillä ja mitä tarkoitetaan tulostamisen kokonaiskustannuksilla. 


Valmistajat ilmoittavat väriainekaseteille arvioidun sivumäärän, tämä ilmoitettu sivumäärä aiheuttaa paljon keskustelua ja kysymyksiä asiakkailtamme. Osa verkkokaupoista ei selkeästi ilmoita kasettien iso-standardin mukaista sivumäärä, tulostintavaratalosta näet kaseteista tuon ilmoitetun sivumäärän. Tämä on tärkein luku verrattaessa laitteiden kustannuksia ja kaseteissa on huomattavia eroja. Esimerkiksi 1000 sivun laservärikasetti voi maksaa 69€ ja 7000 sivun 79€ riippuen laitemallista. On tärkeää valita laite sen mukaan, mikä on oma arvioitu tulostusmäärä. Joskus voi olla järkevää maksaa moninkertainen hinta tulostimesta, jos väriainekustannus on edullisempi.


Ilmoitettua isostandardin mukaista sivumäärää ei voi pitää suoraan verrainnollisena todellisena tulostuskustannuksena per sivu vaan täytyy ymmärtää vertailulukuna muihin tulostimiin. Kaikki tulostinvalmistajat laskevat sivumäärän yleisesti samalla iso-standardin (Yleensä: ISO / IES 19752) mukaisella testi-sivulla. Sivun peitto on noin 5% mustetta. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi yksi täysisivuinen värikuva voi vastata värien tummuuden mukaan jopa 20-40 iso-standardin sivua. Kuitenkin verrattaessa laitteiden kustannuksia saadaan ilmoitetusta sivumäärästä erittäin selkeä kuva laitteen kokonaiskustannuksista ja luku on vertailukelpoinen eri merkkien välillä.


Muita kustannuksia tulostamisessa aiheuttavat muut kuluvat tarvikkeet, joita on etenkin lasertulostimissa. Lasertulostimessa kuluu mm. rumpuja, siirtonauhaa, hukkavärisäiliöitä yms. Nämä kustannukset eivät monesti ole yhtä merkittäviä kuin väriainekustannus, mutta ne kanattaa silti ottaa huomioon.


Myös laitteiden takuissa on huomattavia eroja. Pitkä takuu varmistaa laitteelle vähintään takuun pituisen elinkaaren ilman yllättäviä lisäkustannuksia. Valmistajista mm. Brother ja OKI tarjoavat kaikille laitteille 3-vuoden takuuta maksutta ja Epsonilla sama on voimassa valikoidulle määrälle yritystulostimia. Myyntimme auttaa mielellään valitsemaan oikean tulostimen oikealle käyttömäärälle.


2. Mustesuihkutulostimet
Mustesuihkutekniikka on yksi monipuolisimpia ja nopeimmin kehittyviä tulostustekniikoita ja on käytössä erittäin laajassa määrässä erilaisia tulostimia. Mustesuihkuilla on perinteisesti ollut halvan kotitulostimen maine, mutta viimeisen parin vuoden aikana tilanne on muuttunut radikaalisti ja muutos tulee jatkumaan. Tulevaisuudessa yhä suurempi osa yrityksistä siirtyy mustesuihkutulostamiseen.


2.1 Mustesuihkutekniikka
Tulostusteknologiassa nimenomaan mustesuihkutulostimissa on tapahtunut suurin muutos viimeisien vuosien aikana.Perinteisesti mustesuihkutulostimet ovat soveltuneet lähinnä kotikäyttöön tai niitä on käytetty ammattipuolen laitteissa kuten suurkuvatulostimissa. Suurkuvatulostin on perinteisesti täytynyt toteuttaa mustesuihkutekniikalla, koska lasertekniikka on ollut liian monimutkainen tuottaa suuressa koossa ja sen värili´ut ja yleinen väriavaruus eivät ole riittävällä tasolla vaativaan tulostamiseen. Monesti samasta syystä kotitulostimet ovat olleet mustesuihkutulostimia, koska kotikäyttäjät ovat halunneet erittäin laadukkaita tulosteita, esimerkiksi valokuvia, edullisella laitteella. Samasta syystä mustesuihkutulostimien maine on lähes pilaantunut, koska kotitulostimien alhainen hinta ja kova hintakilpailu ovat pakottaneet valmistajat luomaan huonolaatuisia laitteita joita ovat vaivanneet erilaiset luotettavuus, tulostuskustannus yms. ongelmat.


Nykyisin mustesuihkutulostin on kuitenkin varteenotettava kilpailija värilaserille, niin kotona kuin toimistossa. Tekniikassa on tapahtunut huomattavaa kehitystä. Etenkin yritystulostimissa käytössä olevat uudet pigmenttimusteet tarjoavat kestävää tulostusjälkeä. Näin mustesuihkutulostimen tulosteen kestävyys on samalla tasolla värilaserin kanssa. Tulostusjälki kestää vettä, uv-säteilyä, hankausta ja jopa liuottimia tahraamatta tai leviämättä. Lisäksi tulostusnopeudet ovat nousseet huomattavasti ja tämän hetken nopeimmat mustesuihkut ovat vieneet nopeuskruunun värilasereilta. Esimerikiksi HP:n Pro X-sarjan tulostimet pystyvät tulostamaan jopa 70-sivua minuutissa. Paras puoli toimistomustesuihkuissa on kuitenkin käytön edullisuus. Väriaineet ovat jopa noin puolet lasertulostimia edullisempia ja väriaine on ainut kuluva osa, siinä missä lasertulostimissa kuluu rumpuja, siirtoyksiköitä, hukkasäiliöitä yms. Kokonaiskustannus toimistomustesuihkulla on jopa yli puolet halvempi kuin vastaavan hintaluokan värilaserilla. Lisäksi energiankulutus on 70-90% pienempi ja ilmaan ei pääse haitallisia pienhiukkasia.


2.1.2 Tekniikan uutuudet: RIPS, Pagewide
Mielenkiintoisimmat 2015 vuoden uutuudet mustesuihkutulostimissa ovat koko sivun levyiset tulostinpäät. Tälläisellä tulostinpäällä tarkoitetaan yksinkertaisesti tulostinpäätä, joka ei liiku, vaan on koko sivun levyinen ja vain paperi liikkuu tulostinpään ali. Tekniikalla saavutetaan erittäin korkea tulostusnopeus ja luotettavuus, koska heiluvaa tulostinpäätä ei tarvita. HP esitteli vuoden 2014 aikana PageWide tekniikkansa, mutta myös muilta tulostinvalmistajilta on saatavissa vastaavaa teknologiaa.


Epson RIPS on toinen mielenkiintoine uutuus 2015 vuodelle. Epsonin RIPS tulostin on laite, jossa järeään toimistosmustesuihkun runkoon on kiinnitetty jättimäiset mustesäiliöt. Laitteella voidaan tulostaa suoraan paketista mallista riippuen noin 50-75tuhatta värisivua ja 75 000 mustaa sivua ilman, että laitteeseen tarvitsee hankkia mitään tarvikkeita. Tulostuskustannus rips koneissa on markkinoiden ylivoimaisesti edullisinta ja jos otetaan huomioon mustekasettien tilaamisessa
säästyvät aika, rahtikustannukset yms. piilokulut, on kyseessä erittäin taloudellinen laite. RIPS tulostimet soveltuvat erinomaisesti paljon tulostaville ja niitä on saatavilla A4 ja A3 kokoluokissa, useita eri malleja.


2.2 Yleisimmät mustesuihkutulostintyypit ja oikean laitteen valinta
Mustesuihkutulostimet voidaa jakaa tällä hetkellä useaan kategoriaan, kaikissa kategorioissa on saatavilla tulostimia ja monitoimitulostimia, kyllä myös suurkokotulostimissa!


Kotitulostimet
Kotitulostimissa yleisesti tärkeää on korkea tulostuslaatu edullisella hinnalla. Lisäksi pieni koko ja langattomat toiminnot ovat tärkeitä. Yleisimmät laitteet ovat monitoimitulostin ja valokuvatulostin. Normaaleita yksitoimitulostimia on markkinoilla vain vähän, monitoimilaitteen saa yleensä samaan hintaan kuin pelkän tulostimen. Valmistajista myydyimmät ovat Epson, Brother, HP ja Canon.

Tässä luokassa voi edelleen törmätä b-luokan laitteisiin ja monesti nk. "markettikoneet", joiden hinnat ovat 39-59€ hujakoilla eivät vastaa niistä ilmoitettua laatukuvaa, lisäksi tulostuskustannus voi olla hyvin korkea. Tulostintavaratalon suositus on katsoa laitteita hintaluokasta alkaen n. 99€. Yleensä tämä hintaluokka tarjoaa mahdollisuuden asialliseen laitteeseen jonka tulostuskustannukset mahdollistavat laitteen käytön muutenkin kuin äärimmäisessä tarpeessa. On mukavaa esimerkiksi voida tulostaa satunnaisia valokuvia sukulaisille tai kavereille, tai vaikkapa valokuvasuurennus kuvakehykseen ilman, että tarvitsee miettiä kuinka kalliiksi kyseinen tuloste tuli. Yleinen nyrkkisääntö on, että mitä halvempi tulostin, sitä kalliimpi tulostuskustannus.


Yleisimmät tulostuslaatuun vaikuttavat erot ovat tarkkuuden lisäksi käytetty värimäärä. Laitteita saa 4-8 värisellä mustejärjestelmällä ja yleisimmät ovat 4 ja 6-väriset. 4-väritulostin riittää mainiosti normaaliin kotikäyttöön ja valokuvien tulostamiseen. 6-värinen tulostin antaa lisää värisävyjä ja esimerkiksi valokuvausharrastajalle. Kannattaa myös tarkistaa laitteen paperikoko. Nykyisin on saatavilla paljon A3 kokoa tulostavia laitteita A4 on kuitenkin yleisin.


Kotitulostimissa on nykyisin paljon käteviä toimintoja, kuten langaton verkko, mahdollisuus tulostaa suoraan mobiililaitteista (kännykät, tabletit ym.) ja mahdollisuus skannata suoraan pilvipalveluihin. Tärkeimmät asiat kuten tulostuskustannus ja luotettavuus selviävät helpoiten kysymällä myyjiltämme.


Yritystulostimet
Valmistajien tarjoamat yrityskäyttöön soveltuvat mustesuihkutulostimet ovat yleisesti hyviä laitteita. Tässä laiteluokassa on tarjolla mahdollisuus säästää huomattavia summia tulostuskustannuksissa verrattuna värilaseriin. Tärkein huomio laitetta valittaessa, kuten lähes aina yritystulostimissa, on käyttömäärä. Business mustesuihkuja saa pienestä kotitoimistokäytöstä aina suureen työryhmätulostukseen asti. Erona laitteissa on nopeuden lisäksi tarvikkeiden vaihtoväli, tulostuskustannus, osien järeys ja paperikapasiteetti. Yleisesti työryhmäkäyttöön soveltuvissa laitteissa on myös PCL/PS tuet, turvatulostustekniikoita ja muita isommissa yrityksissä tarvittavia ominaisuuksia.


Esimerkiksi Epson tarjoaa Workforce sarjaa koti- ja pientoimistoille ja Workforce Pro sarjaa kovempaan käyttöön. Monesti laitesarjat menevät asiakkailla sekaisin, vaikka ero on suurehko sillä Pro-sarjan laitteissa on huomattavasti edullisemmat tulostuskustannukset, pidemmät patruunoiden vaihtovälit, suurempi tulostusnopeus, isompi ja laajennettava paperikapasiteetti sekä monipuolisia yritystoimintoja.


Tarkista;
- Haluamasi paperikoko (A3/A4)
- Värikasettien kapasiteetti/vaihtoväli ja hinta
- Paperikapasiteetti ja tulostusnopeus
- Tarvitsemasi erikoisominaisuudet (esim pcl/ps/ kaksipuoleinen skannaus ja tulostus, verkkoliitännät)


Monesti hieman kalliimpi laite, jossa vaihtoväli kaseteilla on pidempi on huomattavasti halvempi kokonaiskustannuksiltaan.


Suurkuvatulostimet
Suurkokotulostimet käyttävät poikkeuksetta aina mustesuihkutekniikkaa. Suurkuvatulostissa on suuri valikoima laitteita myymäläjulisteisiin, piirrustuksiin ja karttoihin tarkoitetuista laitteista aina vaativaan taidetulostukseen asti. Käytössä on niin vesiliukoisia dye-musteita käyttäviä laitteita kuin kestävempää pigmenttimustetta käyttäviä tulostimia. Laitteen käyttötarkoitus ja käyttömäärä on tärkeä selvittää asiantuntijan kanssa, jotta oikea tulostinmalli saadaan valittua.

Erikoistulostimet
Mustesuihkutekniikka on edelleen yleisin tapa toteuttaa erikoistulostimia. Erikoistulostimiksi voidaan luetella esimerkiksi väritarra- tai värietikettitulostimet tai vaikkapa erityisesti cd-levyjen tulostamiseen tarkoitetut monistuslaitteet.


3. Lasertulostimet
Lasertulostin on edelleen yleisin ja eniten käytetty yritystulostin. Lasertulostimen tekniikka perustuu käytännössä muovipulverin kuumentamiseen paperin pintaan. Tekniikka on kehitetty 70 luvun alussa ja tullut kaupallisesti saataville vuonna 1976. Tekniikkaa on sittemmin kehitetty mm. rnergiatehokkaammaksi käyttämällä led-valoitusta ja nopeammaksi singlepass väritulostuksella, jossa jokaiselle värille on oma oma rumpu. Näin värisivun ja mustan sivun tulostus saatiin yhtä nopeaksi. Käytännössä mitään mullistavaa lasertulostimien tekniikassa ei kuitenkaan ole nähty yli kymmeneen vuoteen, laitteita on käytännössä päivitelty nopeuden ja muiden teknisten ominaisuuksien kannalta moderneiksi malliuudistuksissa. Lasertekniikan ongelmat ovat etenkin väritulostuksessa korkea tulostuskustannus, useita kuluvia osia sisältävä tulostustekniikka, suuri energiankulutus ja laitteen ilmaan päästävät haitalliset pienhiukkaset.


3.1 Lasertulostin yrityksissä
Hyvä yritystulostin on nopea, luotettava ja tarvitsee harvoin käyttäjän puuttumista laitteeseen esimerkiksi kasetin vaihdoille saatika muulle säädölle. Lasertulostimien suosio yrityksissä perustuu vahvaan ja pitkään historiaan, jossa lasertulostin oli monesti ainut nopeudeltaan ja kustannuksiltaan järkevä vaihtoehto. Lasertulostimet korvasivat nopeasti äänekkäät ja hitaammat matriisitulostimet ja niistä on tullut pitkälti lähes kiistaton standardi yritystulostimissa. Nykyisin toimistomustesuihkujen teknologian kehittyessä lasertekniikka on monilta osin jäämässä teknisesti jälkeen, mutta on edelleen suurimmassa suosiossa vahvan historian ja luottamuksen takia. 


Monitoimitulostin on nousemassa ohi perinteisestä normaalista tulostimesta markkinoiden myydyimpänä laitteena. Markkinaosuus vahvistuu selvästi ja monitoimitulostimista etenkin värilasermonitoimitulostin on vienyt markkinoita perinteiseltä monolasertulostimelta. Aikaisemmasta yhden suuren keskustulostimen politiikasta on yrityksissä siirrytty henkilökohtaisiin tulostimiin jolloin monitoimitulostimien markkinaosuus kasvaa, koska on kätevää, että esimerkiksi yhden kopion takia ei tarvitse kävellä rakennuksen toiseen päätyyn.


Lasertulostimet ottavat kaikki mahdolliset muodot, valmistajia on kymmeniä ja malleja satoja, mutta perusperiaatteet laitteissa ovat samoja. Laitteet jaetaan kahteen tulostintyyppiin; Monolasereihin, jotka tulostavat vain mustaa ja värilasereihin jotka tulostavat 4-väritulostust a. Monolaser tulostimet ovat suosittuja yrityksissä, koska ne eivät anna käyttäjälle mahdollisuutta tulostaa 3-4x kalliimpia värisivuja, ainoastaan mustaa. Värilaserissa käytössä on neljä värikasettia; Mangeta (punainen), Cyan (sininen), Yellow (keltainen) ja Black (BK = musta). Värilaserin korkeampi kustannus perustuu monimutkaisemman tekniikan lisäksi siihen, että kaikkia kolmea väriä pitää tulostaa päällekkkäin, jotta värisävyt saadaan tulostumaan oikein. Tämä tarkoittaa käytännössä kolminkertaista väriainemäärän

 kustannusta. Lisäksi valmistajat laskuttavat monesti väriainekaseteista enemmän kuin mustista, jolloin kustannus nousee yli kolminkertaiseksi. Värilasertulostus on toimistostulostuksen muodoista kallein, sillä esimerkiksi toimistomustesihkutulostimet tulostavat värisivuja huomattavasti edullisemmin ja monolasertulostin on yleisesti kustannusteokkain tulostamisen muoto.


3.3 Yritystulostimen hankinta
Kun yritykseen hankintaan lasertulostinta on erityisen tarkkaa ottaa huomioon seuraavat asiat;


1. Kuukausittainen tulostusmäärä
Lasertulostimien tulostuskustannuksissa on erittäin paljon eroja eri laitemallien välillä. Esimerkkinä noin 30 000 sivun tulostusmäärällä, voidaan pelkissä tarvikkeissa säästää jopa tuhat euroa valitsemalla oikea tulostintyyppi. Järeämmissä laitteissa maksat hieman enemmän hankintahinnassa, mutta hintaero voi monesti olla jo pelkästään aloituskasettien suuremman koon hintaerotus. Esimerkiksi 400€ monitoimitulostimessa voi tulla 1000 sivun aloitus-värit ja 600€ tulostimessa 5000 sivun aloitusvärit, tällöin koko hankintahinnan ero on vain sivuhintaa, mutta saat myös paremman laitteen, jossa on tulevaisuudessa myös halvemmat kustannukset.


2. Oikea paperikoko
Hyvin pitkään kopiokonekauppiaat ovat myyneet kalliita A3-kopiokoneita asiakkaille, joilla on hyvin satunnainsta tarvetta A3- tulostukselle. Tämä ei ole kustannustehokasta; jos verrataan vastaavaa 1000€ a4 lasertulostinta, tarvii vastaavilla ominaisuuksilla varustettuun A3 laseriin laittaa 4000-5000€. Jos a3 tulostusta on pieniä määriä, kannattaa ehdottomasti hankkia a4 tulostin ja joko erillinen pienikapasiteettinen a3-toimistomustesuihku (alkaen 149€) tai ulkoistaa a3 sivujen tulostus, riippuen määrästä tai tarpeesta.


3. Oikea nopeus ja kasettien vaihtoväli
Liian hidas laite on rasittava ja liian nopea maksaa turhaan liikaa hankintahintaa. Liian pienet väriainekasetit aiheuttavat katkoksia tulostuksessa ja lisäkustannuksia kasettien tilaamisesta ja rahdeista.


4. Tarkista ominaisuudet
Lähes kaikissa tulostimissa on nykyisin verkkoliitäntä ja kaksipuoleistulostus, mutta esimerkiksi kakispuoleinen skannaus ja kopiointi ovat huomattavasti harvinaisempia. Osassa laitteita on langaton verkko (Wlan) mutta ei silti tukea mobiililaitteille. Ole tarkkana ominaisuuksista ja kysy lisää myyjiltämme, autamme sinua mielellämme oikean laitteen etsimisessä.


3.3 Kopiokoneet


3.4 Lasertulostin kotona
Myös kotikäytössä lasertulostinta voidaan tietyissä tapauksissa suositella sillä lasertulostin toimii erinomaisesti molemmissa tulostusmäärien ääripäissä. Osalla kotikäyttäjistä tulostaminen on erittäin harvinaista ja tulosteita tarvitaan esimerkiksi vain satunnaisia muutamien kuukausien välein. Tälläisissä tapauksissa lasertulostin voi sopia mustesuihkutulostinta paremmin, koska vaaraa tulostinpäiden tai värien kuivumisesta ei ole laisiinkaan. Lasertulostin voi seistä vaikka vuoden, ja tulostus toimii normaalisti tauon jälkeen. Koululaisen töihin taas monitoiminen monolasertulostin voi olla hyvä vaihtoehto alhaisten kustannuksien takia, samasta syystä kun yrityksiinkin. Laitteella voi tulostaa vain mustia asiakirjoja, vaikkapa vain koulutöitä :)


Autamme sinua mielellämme oikean laitteen löytämisessä!


8. Tulostintarvikkeet
Tulostintavaratalon kautta löydätte kaikki alkuperäiset tulostintarvikkeet. Valikoimamme kattaa noin kymmenentuhatta värikasettia ja muuta tarviketta; Värikasetit, mustekasetit, mustepatruunat, lasertonerit, hukkamustesäiliöt, rummut, siirtoyksiköt jne.


Parhaiten löydät tulostimien kasetit käyttämällä värikasettihakua osoitteessa;
http://www.tulostintavaratalo.fi/varikasettihaku


Haussa valitaan ensin valmistaja, sitten tulostustekniikka (esim laser tai mustesuihku) ja sen jälkeen laitteen malli. Hakusanaksi voit kirjoittaa esimerkiksi Canon MF8040 mallin tapauksessa vain 8040 ja oikea tulostin löytyy listasta.


Hintamme ovat kilpailukykyiset ja teemme mielellämme tarjouksen suuremmista eristä. Jos jotain etsimääsi tarviketta ei löydy, ole yhteydessä myyntimme niin selvitämme saatavuuden.


Tulostintavaratalon valikoima kattaa;
- Kotitulostimet
- Yritystulostimet
- Suurkuvatulostimet
- Tarratulostimet
- Etikettitulostimet
- Kuittitulostimet
- Valokuvatulostimet
- 3D-tulostimet
- Kopiokoneet
- Skannerit
- Leikkurit ja viimeistelijät
- CD/DVD-tulostimet
- Korttitulostimet
Kannattaa tutustua myös tulostin tarjouksiin!
Tulostin tarjoukset - http://www.tulostintavaratalo.fi/tarjoukset


Edustamamme laitevalmistajat;


3D-Systems
Valmistajan sivut: http://cubify.com/
3D-Systems tuotteet: http://www.tulostintavaratalo.fi/index.php?route=product/manufacturer/info&manufacturer_id=25


Brother
Valmistajan sivut: www.brother.fi
Brother tuotteet: http://www.tulostintavaratalo.fi/index.php?route=product/manufacturer/info&manufacturer_id=2


Canon
Valmistajan sivut: www.canon.fi
Canon tuotteet: http://www.tulostintavaratalo.fi/index.php?route=product/manufacturer/info&manufacturer_id=3


Citizen tulostimet
Valmistajan sivut: http://www.citizen-systems.com/en/start
Tuotteet: http://www.tulostintavaratalo.fi/index.php?route=product/manufacturer/info&manufacturer_id=26


Dymo


Epson
Valmistajan sivut: www.epson.fi
Tuotteet: http://www.tulostintavaratalo.fi/Epson


HP
Valmistajan sivut: www.hp.fi
Tuotteet: http://www.tulostintavaratalo.fi/index.php?route=product/manufacturer/info&manufacturer_id=5


Kyocera
Valmistajan sivut: http://www.kyocera.fi/
http://www.tulostintavaratalo.fi/index.php?route=product/manufacturer/info&manufacturer_id=19


Kodak


Leapfrog
Valmistajan sivut: www.lpfrg.com
Tuotteet: http://www.tulostintavaratalo.fi/index.php?route=product/manufacturer/info&manufacturer_id=18


Lexmark
Myriwell
Minifactory
OKI
Pantum
Primera
Valmistajan sivut: www.primera.eu
Samsung
Star
Teac
Zmorph
Zebra
Xerox